Bij vermoeden op een blaasontsteking is meestal onderzoek van de urine nodig.
Vang de urine op in een officieel urinepotje met geel deksel en voorzie het van uw naam en geboortedatum. Bij de assistente kunt u een (nieuw) potje vragen.
Breng de urine binnen twee uur naar de praktijk, vóór 10.00 uur. U kunt dan zelf tussen 13.30 en 15.30 uur bellen voor de uitslag. Kunt u de urine niet binnen twee uur laten nakijken? Zet het potje dan in de koelkast en breng het binnen 24 uur. Bel dan wel eerst de praktijk voor overleg met de assistente.
Is er bij u al eens eerder een blaasontsteking aangetoond? En herkent u de klachten? Dan is urineonderzoek meestal niet nodig. Vrouwen kunnen over het algemeen afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Dat geeft zelden problemen. Zo nodig kunt u paracetamol tegen de pijn gebruiken. Als de klachten heftig zijn of langer dan een week duren, dan helpen antibiotica om de ontsteking snel te laten genezen. Ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken. Bel dan de praktijk voor overleg met de assistente.
Opgelet: dit geldt alleen voor niet-zwangere vrouwen ouder dan 12 jaar, zonder koorts. In andere gevallen moet u een afspraak maken op het spreekuur. Neem verse ochtendurine mee.
Kijk op thuisarts.nl/blaasontsteking voor meer informatie over blaasontsteking.