Hieronder staan de missie en visie van onze huisartsenpraktijk Uitvindersbuurt in Ede. We verwachten van mensen die bij ons staan ingeschreven als patiënt, of die zich willen inschrijven, dat zij deze missie en visie onderschrijven.
ONZE MISSIE (Waar staan we voor als praktijk)
Wij willen graag zorg geven aan patiënten die in de buurt wonen. We verwachten van patiënten die wonen in of verhuizen naar een plaats buiten de kern Ede (Kernhem, en de plaatsen Bennekom, Lunteren, etc) of buiten de gemeente Ede (Veenendaal, Wageningen, etc), dat zij daar een huisarts zoeken.
Wij bieden laagdrempelige en persoonlijke huisartsenzorg. Onze praktijk is elke werkdag van het jaar geopend, we zijn telefonisch goed bereikbaar. Spoedafspraken worden altijd dezelfde dag gepland. We proberen een afspraak die niet urgent is toch zoveel mogelijk binnen 2 werkdagen te plannen. Daarnaast hebben we een uitgebreide praktijkwebsite met de mogelijkheid voor onze patiënten om 24 uur per dag herhaalrecepten aan te vragen, medische vragen te stellen, eigen medische gegevens in te zien en afspraken te maken. In ons Gezondheidscentrum Zuiderzorg houden we onze eigen identiteit door eigen medewerkers, balie en wachtkamer. Maar voor goede zorg werken we achter de schermen samen met de andere huisartsen en andere zorgverleners in het centrum.
Wij vinden dat er voor een goede arts-patiëntrelatie een voldoende vertrouwensbasis moet zijn. Pas na een goed verlopen kennismakingsgesprek met een van de vaste huisartsen kunnen mensen zich bij onze praktijk laten inschrijven als patiënt. Patiënten moeten daarna zelf contact opnemen met de vorige huisarts vanwege toestemming voor het versturen van de medische gegevens naar ons.
Patiënten in onze praktijk hebben drie vaste huisartsen, twee vrouwelijke en een mannelijke. Dokter Meekes, dokter Klein Woolthuis en dokter Van Jaarsveld zijn de praktijkhouders. Een patiënt mag een voorkeur hebben. Maar bij zorg die op korte termijn gegeven moet worden, krijgt de patiënt een afspraak bij de huisarts die er dan is, of die plek heeft. Dat kan ook een waarnemend huisarts of huisarts in opleiding zijn. De assistente beslist, zo nodig in overleg met de aanwezige huisarts. Alle artsen moeten dus acceptabel zijn. Wij zullen een patiënt die echt alleen een mannelijke of alleen een vrouwelijke huisarts wil, of nooit een afspraak wil bij een waarnemend huisarts of huisarts in opleiding, doorverwijzen naar een andere praktijk.
Wij vinden dat patiënten een eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun gezondheid en willen hen hiervan ook bewust maken. We willen bijvoorbeeld dat patiënten zelf contact opnemen voor het opvragen van uitslagen van onderzoeken; we hebben de faciliteiten dat dit ook via onze website veilig kan. Bij ernstige afwijkingen proberen we zo snel mogelijk zelf te bellen.
We bezoeken patiënten alleen thuis als dit medisch noodzakelijk is door ziekte of handicap. Kraambezoeken en huisbezoeken na een korte ziekenhuisopname doen wij alleen op verzoek, als daar aanleiding toe is. Voor ons is het anders niet haalbaar is om aan de vraag van noodzakelijke huisbezoeken te kunnen voldoen.
Wij beoefenen alleen de reguliere geneeskunde, dus geen alternatieve geneeskunde. We werken zo veel mogelijk volgens landelijk geaccepteerde richtlijnen en protocollen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Wij staan voor verantwoord en veilig medicijngebruik. Dit houdt in dat wij in onze praktijk en met de Edese apotheken afspraken hebben over controle van medicijnen bij voorschrijven, herhaling, aflevering en gebruik. In Ede bestaat hiervoor een gezamenlijk beveiligd computernetwerk van huisartsen en apotheken. Internetapotheken hebben deze controlemogelijkheid niet en dragen naar onze mening daarom niet bij aan een goede kwaliteit van zorgverlening. Patiënten die alleen gebruik willen maken van een internetapotheek, zullen wij verzoeken een andere huisartsenpraktijk te zoeken. Patiënten wordt verzocht hierop te letten bij het afsluiten van een andere (budget)zorgverzekering! Daarnaast hebben wij in onze praktijk duidelijke afspraken over het gebruik en het herhalen van medicijnen. Wij zijn bijvoorbeeld terughoudend in het voorschrijven van onder andere slaap- en rustgevende medicatie. Ook verwachten we van patiënten die continu medicijnen gebruiken, dat dit gebruik ten minste jaarlijks wordt geëvalueerd, door ons, de specialist en/of de apotheek.
We werken continu en systematisch aan kwaliteitsverbetering van onze zorg, onder toezicht van NHG-Praktijkaccreditering (NPA). Ook vinden we het belangrijk om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek en (huis)artsenopleiding. Onze praktijk is aangesloten bij het Academisch Huisartsen Netwerk Radboudumc in Nijmegen. Regelmatig hebben we een (huis)arts in opleiding in onze praktijk werken, onder eindverantwoordelijkheid van de vaste huisartsen. Daarnaast zijn we stageverlener voor doktersassistentes. We ontvangen geen vertegenwoordigers van en zijn op geen enkele manier verbonden aan de farmaceutische industrie. Wij ontvangen geen sponsoring.
Wij hebben geen gewetensbezwaar tegen euthanasie. Wel vinden we dat er een band moet zijn met de patiënt. Bovendien houden we ons aan de wet. We zijn terughoudend bij euthanasieverzoeken zonder medische aandoeningen (‘voltooid leven’), bij psychiatrische ziekten en bij dementie. We hebben geen gewetensbezwaar tegen abortus.
Wij vinden dat zaken als verwijzingen in overleg plaatsvinden.
Wij streven ernaar chronische zorg voor mensen met diabetes mellitus type 2, chronische bronchitis (COPD) en risico op of doorgemaakte hartvaatziekte uit te voeren volgens de regionale ketenzorgprotocollen.
ONZE VISIE (Waar gaan we voor als praktijk)
De praktijk wil een lerende organisatie zijn waarin verantwoorde zorg, op het hoogst haalbare niveau, beschikbaar is gedurende de openingstijden van de praktijk. Belangrijk is daarbij de voortdurende (bij)scholing van alle medewerkers binnen de praktijk conform de steeds wisselende inzichten binnen de huisartsenzorg ten aanzien van richtlijnen (de NHG-Standaarden), de toekomstvisie op huisartsenzorg, en dergelijke. Centraal uitgangspunt van de praktijk en de medewerkers is om de meest optimale zorg aan patiënten te bieden, die met de huidige kennis mogelijk is. Binnen de praktijk wordt steeds gezocht naar manieren om verworven kennis zo optimaal mogelijk te verwoorden in de dagelijkse zorg voor de patiënt.
De praktijkhouders en de medewerkers zijn bereid op kritische wijze te kijken naar verworven informatie, zowel intern als extern, en waar nodig deze informatie te gebruiken om de dagelijkse praktijk zo optimaal mogelijk te laten functioneren ten aanzien van de zorg die aan de patiënt wordt geleverd.
Versie 1.6 | januari 2025