Gratis griepprik
Patiënten van onze praktijk die een oproep hebben gekregen voor de jaarlijkse griepprik, kunnen deze prik gratis in de praktijk komen halen op dinsdag 8 oktober 2024 of woensdag 9 oktober 2024, op de dag en tijd genoemd in de brief. Graag de brief meenemen. Bij verhindering graag na 9 oktober bellen om een andere afspraak maken. Andere afspraken zijn slechts beperkt mogelijk, dus alleen als het echt niet anders kan. Wilde u eerdere jaren de griepprik niet maar dit jaar wel? Bel dan met de praktijk voor overleg of en wanneer dit dan kan.
Griepprik thuis
Alleen mensen die om medische redenen niet naar de praktijk kunnen komen, krijgen de prik thuis. Patiënten van wie wij dit weten, krijgen een aangepaste brief. Bel de praktijk als ook u door medische redenen niet (meer) kunt komen.
Coronaprik
Iedereen van 18 jaar of ouder die een uitnodiging voor de griepprik ontvangt, mag ook een coronaprik halen bij de GGD. Als u 60 jaar of ouder bent, krijgt u een uitnodigingsbrief voor de coronaprik van het RIVM. Als u jonger dan 60 jaar bent, kunt u zonder brief een afspraak maken. Zie planjeprik.nl. Kijk voor meer informatie op rivm.nl/coronaprik.
Pneumokokkenprik
Dit jaar wordt ook weer de pneumokokkenprik gegeven. Die is er dit jaar voor 60- t/m 64-jarigen (geboortejaar 1961 t/m 1964). Patiënten van onze praktijk, die in aanmerking komen voor de gratis pneumokokkenprik, hebben een aparte oproep gekregen. De pneumokokkenprik mag tegelijk met de griepprik, maar wordt in de andere arm gegeven. Zie voor meer informatie: rivm.nl/pneumokokkenprik en thuisarts.nl/prik-tegen-pneumokokken.
Betaalde griepprik
Komt u niet in aanmerking voor de gratis griepprik? Tegen betaling van 17,96 euro kunt u de prik bij ons toegediend krijgen. Dit kan alleen als u bij ons patiënt bent. Bel de praktijk voor een recept en een afspraak voor het geven van de prik. Koop dan de griepprik bij de apotheek (ongeveer 25 euro). Kom vervolgens hiermee naar de praktijk. Na betaling van bovengenoemd bedrag (bij voorkeur via PIN), zal een van de assistentes u dan de griepprik toedienen. De pneumokokkenprik raden wij niet aan als u niet in aanmerking komt voor de gratis pneumokokkenprik. Kijk eventueel op vaccinatiecentrum.nl.
Uw toestemming nodig voor veilig uitwisselen medische gegevens
We hebben uw toestemming nodig om uw medische gegevens veilig elektronisch te kunnen blijven uitwisselen met andere zorgverleners. Op dit moment gaat het alleen nog om de apotheek (medicijngegevens) en de huisartsenpost (samenvatting van uw aandoeningen/ziekten, uw medicijnen en eventuele allergieën). Toestemming geven kan online of via een te downloaden toestemmingsformulier. Nog geen toestemming gegeven? Ga dan naar volgjezorg.nl/toestemming.
Vraag en antwoord
– Wat is griep?
– Wat zijn de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de griep en het coronavirus (covid-19)?
– Voor wie is de gratis griepprik?
– Mag de griepprik tijdens zwangerschap of borstvoeding?
– Mogen kinderen de griepprik?
– Waarom een griepprik?
– Hoe werkt de griepprik?
– Wanneer de griepprik halen?
– Wanneer beter niet de griepprik?
– Hoeveel tijd moet er tussen de griepprik en/of pneumokokkenprik en de coronavaccinatie zitten?
Meer informatie?
Meer informatie over de griep(prik) vindt u op rivm.nl/griepprik en op thuisarts.nl/griep.
[september 2024]
Wat is griep?
Een verkoudheid wordt vaak griep of grieperigheid genoemd, maar ‘echte’ griep is iets anders. Als u echt griep heeft, bent u flink ziek. Het begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Naast verkoudheid en hoest, krijgt u meestal keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam.
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en heet daarom ook wel ‘influenza’. Het influenzavirus wordt gemakkelijk van de ene mens op de andere overgedragen, door hoesten, niezen of praten, of door iemand de hand te geven. Elk jaar krijgt gemiddeld ongeveer één op de tien mensen griep, meestal in de winter. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een epidemie. Naar boven
Wat zijn de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de griep en het coronavirus (covid-19)?
Zie deze infographic (pdf). Naar boven
Voor wie is de gratis griepprik?
De griepprik is gratis voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of uitdrogen. Jaarlijks mogen wij bij de overheid alleen voor de risicopatiënten in onze praktijk gratis griepvaccinaties bestellen. Deze mogen niet gebruikt worden voor mensen zonder risico. Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies om elk jaar de griepprik te halen. U krijgt hiervoor van ons automatisch een oproep.
De gratis griepprik is bedoeld voor de volgende risicogroepen:
- mensen van 60 jaar en ouder;
- mensen met een hart- of vaatziekte;
- mensen met een longziekte (bijvoorbeeld astma [alleen bij ontstekingsremmende medicijnen], of COPD),
- mensen met diabetes mellitus,
- mensen met een nierziekte,
- mensen met verminderde weerstand door een ziekte of door een medische behandeling.
Werkt u in de zorg en heeft u direct contact met mensen uit de risicogroepen? Dan krijgt ook u het advies om de griepprik te halen. De kans is dan kleiner dat u het griepvirus op patiënten overdraagt. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of deze vergoed wordt. Bent u mantelzorger van iemand uit een risicogroep? Als u zich ook laat vaccineren, kan dit deze persoon extra beschermen. Behoort u niet ook zelf tot een risicogroep, dan kunt u uw griepprik kopen. Naar boven
Mag de griepprik tijdens zwangerschap of borstvoeding?
Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn, net bevallen zijn en/of borstvoeding geven, mogen de jaarlijkse griepprik krijgen. Er zijn geen schadelijke effecten bekend van deze griepprik voor het (ongeboren) kind. Voor vrouwen uit een risicogroep die zwanger zijn, is het extra belangrijk om de griepprik te halen. Zij hebben een grotere kans op complicaties dan gezonde zwangere vrouwen. Naar boven
Mogen kinderen de griepprik?
Kinderen ouder dan 6 maanden mogen de griepprik krijgen. Dit mag tegelijkertijd met of vlak voor of na een andere inenting. Het advies is dat kinderen jonger dan 9 jaar na 4 weken een tweede griepprik krijgen als ze nog niet eerder een griepprik hebben gehad. Maak daarvoor een aparte afspraak. Naar boven
Waarom een griepprik?
Bij mensen die een griepprik hebben gehad, is de kans dat ze griep (influenza) krijgen veel kleiner. Als u ondanks de griepprik toch de griep krijgt, wordt u daar meestal veel minder ernstig ziek van. Naar boven
Hoe werkt de griepprik?
In de griepprik zit een vloeistof met daarin kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. De vloeistof wordt in uw arm gespoten. Uw lichaam maakt dan afweerstoffen tegen de griepvirussen die in de griepprik zitten. De griepprik werkt al na twee weken. Als u na die twee weken besmet wordt met een van de virussen uit de griepprik, heeft u al afweerstoffen om u tegen de griep te beschermen. Deze afweerstoffen blijven gemiddeld een half jaar werkzaam.
Elk jaar kunnen er nieuwe griepvirussen zijn. Daarom zitten in de griepprik elk jaar andere virusdeeltjes. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie wordt ieder jaar bekeken welke griepvirussen we in Nederland kunnen verwachten. Als bekend is welke griepvirussen er de komende winter naar Nederland komen, weten we ook wat we dat jaar in de griepprik moeten doen. Naar boven
Wanneer de griepprik halen?
Wanneer u tot een risicogroep behoort, is het verstandig om elk najaar de griepprik te halen. Dat kan op de praktijk. De griepprik geeft pas na twee weken goede bescherming tegen de griep. Zorg daarom dat u de griepprik haalt voordat de griep uitbreekt. De beste tijd is in oktober of november.
Omdat griepvirussen voortdurend veranderen, bent u alleen beschermd tegen de griep als u ieder jaar weer een nieuwe griepprik neemt. Daarin zitten ieder jaar andere virusdeeltjes zodat uw lichaam nieuwe afweerstoffen kan aanmaken. Naar boven
Wanneer beter niet de griepprik?
Als u allergisch bent voor kippeneiwit, kunt u een heftige allergische reactie krijgen op de griepprik. U mag de griepprik dan niet hebben.
Als u koorts heeft moet u de griepprik even uitstellen. Verkoudheid is geen reden om de griepprik uit te stellen. Na de griepprik kunt u gedurende een dag een gevoelige arm hebben. U kunt van de griepprik zelf geen griep krijgen. De griepprik beschermt niet tegen verkoudheid.
Kanker kan leiden tot verminderde weerstand. Ook eventuele behandeling met chemotherapie kan de weerstand aantasten. In geval van verminderde weerstand wordt de griepprik aanbevolen. Tijdens een chemokuur is de werking van het vaccin waarschijnlijk onvoldoende. Bovendien kan er koorts ontstaan door de griepprik. Neem deze daarom liever niet vlak voor en niet tijdens de chemotherapie. Vaccinatie met een week tussenruimte tussen het vaccineren en het ontvangen van de chemokuur is het beste. U kunt dit overleggen met de specialist. Bestraling heeft in het algemeen minder invloed op het immuunsysteem dan chemotherapie. Dan mag de griepprik wel.
Patiënten die prednisolon gebruiken, hebben na vaccinatie een verminderde antistofvorming. Vaccinatie is pas mogelijk na afloop van een stootkuur prednisolon. Tijdens de stootkuur is de werking van het vaccin onvoldoende; na afloop van de kuur of tussen twee kuren in zijn er weer voldoende witte bloedlichaampjes aanwezig. Het oorspronkelijke advies om twee vaccinaties te geven vanwege verminderde weerstand is vervallen. Naar boven
Hoeveel tijd moet er tussen de griepprik en/of pneumokokkenprik en de coronavaccinatie zitten?
Er hoeft geen tijd meer tussen te zitten. Het is gebleken dat het geen kwaad kan om deze vaccinaties in korte tijd of gelijktijdig te krijgen. Ons afweersysteem kan op meerdere vaccins tegelijk reageren.
Meer vragen en antwoorden: rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/griepprik-en-covid-19
Zie ook: rijksoverheid.nl/contact/corona/vragen-over-corona.